V zadnjem tednu je precej medijske pozornosti in srda uporabnikov družbenih omrežij požela objava video posnetka na katerem iz razgretega avtomobila z razbijanjem zadnjega stekla rešujejo psičko, ki je bila po opažanjih vanj zaprta celo noč. Skodelico vode je imela prazno, zunaj pa so zjutraj že pripekale temperature okoli 29°C. V avtomobilu je bila temperatura zagotovo višja.

Gospa iz Obalnega zavetišča na koncu posnetka pojasni, da že od lanskega poletja s strani Ministrsktva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (kamor spada tudi Sektor za zdravje in dobrobit živali) čakajo protokol kako ravnati v primeru, ko najdejo psa v razgretem avtomobilu. Vsi inšpektorji naj bi dobili ekzaktna navodila kako v tem primeru ravnati a naj jih glede na ta scenarij v Kopru ne bi dobili ali pa jih ne upoštevajo.

Zgodba je dosegla širšo javnost. Mediji so dodali svoje, zagotovo pa so se zbudili tudi na Ministrstvu. Več o tem kako ravnati v takšnih primerih so se bolj na široko razpisali na portalu pesmojprijatelj.si.

Dobro je, da se zgodba razvila, kot se je. Psička je na srečo preživela, lastnica pa je verjetno dobila šolo svojega življenja. “Šolo” smo dobili vsi in pomembno je, da jo bodo tudi ostali. Mnogo lastnikov živali nima privzgojene empatije do živali, ki ne tolerirajo okolice  oz. povišanih temperatur tako kot jih ljudje. Izobraževanje je v tem primeru zelo pomembno.

Pomembno je tudi, da se na takšne primere ne odzivamo agresivno, kot je to zaslediti na družbenih omrežjih. Kritičnost je nujna, seveda! Jasno je treba sporočiti, da je to kar se je zgodilo, narobe! Namesto psovk in agresije pa sporočati pravo rešitev, ki bo tako dosegla tudi druge ljudi in s tem preprečila takšne scenarije v prihodnje.

Potrebno se je zavedati, da so v avtomobilu temperature veliko višje kot zunaj, ne glede na to, če je avto na senci ali na soncu. V primeru, ko je temperatura zunaj 25°C, se že v nekaj minutah avtomobil segreje na 32°C v senci in na kar več kot 70°C na soncu. Povrhu vsega se moramo še zavedati, da naši štirinožni prijatelji nosijo debel kožuh. Kombinacija vsega hitro privede do neželenega črnega scenarija.